OnSpiration

kibontakozás bezárkózva

Mézeskalács-ember párt keres!

Ha először furcsának találtad a címet akkor talán emlékeztetnünk kell téged, kedves Olvasó, hogy nem is volt olyan régen, mikor talán családoddal vagy barátaiddal közösen nézted a Shrek rajzfilmet.

Talán mézeskalács-ember nem is áll annyira távol tőlünk. Miért is mondom ezt? Felidézhetünk egy jelenetet a rajzfilm keretein belül, mikor mézeskalács ember a másik felére várakozik, aki majd szereti őt, elfogadja őt és együtt lesznek boldogak.

Az életünk bármely szakaszán legyünk, hasonló érzéseket mi is átélünk. Pont ezért, alkalmasnak találtuk, hogy egy mézeskalács receptet mutassunk be Nektek.

Készítsétek TI is el, a saját mézeskalács-ember történetét, találjátok meg neki azt, akire vágyik!

Nos, mindenekelőtt a tökéletes mézeskalács-ember összetevői:

30727463_4a0fb80fd25113cfacdca218114a0d89_wm.jpg

A tésztához

• 60 dkg finomliszt

• 20 dkg porcukor

• 2 kk szódabikarbóna

• 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, ánizs)

• 2 db tojás

• 2 ek margarin (puha)

• 20 dkg méz

• 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

 

A cukormázhoz

• 12 dkg porcukor (átszitált)

• 1 db tojásfehérje

 

• Sütés hőfoka: 180 °C

• Tepsi mérete: 30x40

• Sűtés ideje: 15 perc

 

Követendő lépések:

1. Lépés

• A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).

2. Lépés

• A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.

3. Lépés

• A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.

4. Lépés

• Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.

5. Lépés

• A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.

6. Lépés

• A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.

7. Lépés

• A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.

shrek_forever_after_poszter6-1.jpg

 

Recept: https://www.nosalty.hu/recept/erdelyi-mezeskalacs-mezesketol

A bejegyzés trackback címe:

https://onspiration.blog.hu/api/trackback/id/tr5216355058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

OnSpiration

Mi, az Onspiration, egy küldetést tűztünk ki, mégpedig azt, hogy megosszuk veletek azt, ami örömöt, kikapcsolódást és elégedettséget hozhat akkor is, ha nem hagyod el a házat. Legfőképen azért, mert a saját kezünk munkája. Ha valaha kötöttél, verset írtál, festettél, barkácsoltál vagy lakásod tetted saját kezeddel rendbe, akkor ez neked szól.

Friss topikok

süti beállítások módosítása